Info vóór operatie

Patiëntinformatie vóór implanteren of botopbouw

U hebt de mogelijkheid van het plaatsen van één of meer implantaten besproken met de tandarts/implantoloog. Hieronder kunt u een aantal zaken nog eens rustig nalezen.

Voorbereiding thuis

U hebt een recept meegekregen voor een mondspoelmiddel (chloorhexidine). Het is de bedoeling dat u drie dagen voor de behandeling start met 2x daags 1 minuut spoelen. Verdunt u één dopje spoelmiddel met één dopje water.

Hebt u een uitneembare prothese in uw mond, doet u deze dan voor het spoelen uit.

In sommige gevallen krijgt u een recept mee voor een antibioticum. Gebruik volgens voorschrift van de tandarts.

Gebruikt u bloedverdunners, dan heeft de tandarts u aangegeven of u hiermee voor de behandeling moet stoppen of niet.

Tijdens de behandeling

Verdoving

De implantatie zal onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. U kunt voor de behandeling dus gewoon eten en drinken.

Duur van de behandeling

De tijdsduur van de behandeling kan variëren van ca. 1 uur voor het plaatsen van 1 implantaat tot ca. 2 uur voor het plaatsen van 6 implantaten. Voor een uitgebreide botopbouw wordt ca. 2 ½  à 3 uur uitgetrokken.

Voldoende bot?

Tijdens de behandeling kan blijken dat het inbrengen van een implantaat niet mogelijk is, ondanks de positieve uitslag van het vooronderzoek.

Mocht blijken dat er niet voldoende bot aanwezig is, dan kan er een botopbouw worden uitgevoerd. Indien mogelijk worden de implantaten gelijktijdig geplaatst. In het geval dit niet direct mogelijk is, worden de implantaten na een genezingsperiode van ca. 6 tot 10 maanden geplaatst.

Na de behandeling

Indien nodig wordt uw prothese/frame aangepast aan de nieuwe situatie, zodat u deze tijdens de genezingsfase gewoon kunt dragen. (De eerste weken de prothese het liefst zo min mogelijk dragen.)

Het kan zijn dat u door het lange liggen wat duizelig bent. Dan is het af te raden zelf auto te rijden. 

Na de behandeling (voornamelijk bij behandeling in de bovenkaak) kunt u last krijgen van napijn, zwelling van het gezicht en blauwe plekken in het gezicht. Houdt u er rekening mee dat het enkele dagen tot een week kan duren voordat deze verschijnselen wegtrekken.

Indien u dit wenst, kunt u een recept voor een pijnstiller krijgen.

Er bestaat een gering risico dat na een implantatie (tijdelijke) complicaties optreden, zoals ontstekingen van bot en tandvlees en/of gevoelsstoornissen van lip, tong of kin.

Vervolg behandeling

Indien nodig komt u na ca. 1 week tot 10 dagen terug voor het verwijderen van de hechtingen en evt. een korte controle.

Implantaten

Na een genezingsperiode van 6 tot 12 weken komt u bij ons of bij uw eigen tandarts terug voor het wisselen van de abutments (schroefjes) op de implantaten. Indien de implantaten nog onder het tandvlees zitten, zal er worden verdoofd en een klein sneetje in het tandvlees gemaakt worden, waarna de nieuwe abutments geplaatst kunnen worden.

Hierna kunnen bij ons, bij uw tandarts of bij een tandprotheticus de afdrukken gemaakt worden voor kroon, brug of prothese.

Botopbouw

Na enkele weken komt u bij ons terug voor een korte controle.

Na een genezingsperiode van 6 tot 10 maanden komt u bij ons terug voor het plaatsen van de implantaten.

Nazorg

Net als bij eigen tanden moeten implantaten jaarlijks gecontroleerd worden bij uw tandarts of bij ons in de praktijk.

Voor het succesvol en langdurig functioneren van een implantaat is een goede mondhygiëne noodzakelijk.

Roken heeft een nadelige invloed op de mondgezondheid. Door roken is er een verhoogd risico dat tanden en tandimplantaten los gaan zitten.