Info/foto`s

Implantaat

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst op plaatsen waar tanden of kiezen ontbreken. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroefje en zijn gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot goed aan vastgroeit.

Soms kan een implantaat direct geplaatst worden na het trekken van tanden of kiezen, maar in veel gevallen wordt er 3 tot 6 maanden gewacht, zo ontstaat vaak spontaan voldoende bot op de plek van de getrokken tand of kies.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde één-fase en twee-fasen implantaten.

Eén-fase implantaat Dit soort implantaat wordt in één behandeling geplaatst en bestaat dit uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat boven het tandvlees uitsteekt. Deze twee delen vormen één geheel en na een bepaalde periode wordt op het uitstekende deel een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd.

Twee-fasen implantaat Bij dit soort implantaat wordt in de eerste fase het implantaat deel in het bot geplaatst en vervolgens weer met tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, als het implantaat ingegroeid is in het bot, volgt de tweede fase waarbij op het ingegroeide implantaat een zogenaamd (healing) abutment geplaatst wordt. Na een aantal weken wordt op het abutment een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd.

Er is wel voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Waar bot te weinig aanwezig is, kan meestal een botopbouw worden uitgevoerd, vaak met behulp van kunstbot.

Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het verder van belang dat het tandvlees hieromheen gezond is. Als dit niet zo is moet daar eerst iets aan worden gedaan.

Inspectie van uw mond en analyse van bij u te maken röntgenfoto’s door de tandarts zullen duidelijk maken of implantaten ook bij u kunnen worden geplaatst.